PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY ÚVODNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKY KRAJ ZLINSKY KRAJ OLOMOUCKY KRAJ JIHOMORAVSKY KRAJ PARDUBICKY KRAJ KRALOVEHRADECKY KRAJ LIBERECKY KRAJ VYSOCINA PRAHA STREDOCESKY KRAJ USTECKY KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKY KRAJ KARLOVARSKY KRAJ FOLKLORNÍ SDRUZENÍ ČESKÉ REPUBLIKY CESKY ROZHLAS BESKYDY-VALASSKO SLEZSKA HARTA CZECH TOURISM
Čtvrtek 28.03.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Základní informace o ČR
Česká NEJ
Kraje ČR
Turistické regiony
Turistické oblasti
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Databanka akcí
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
PRAHA SRDCE EVROPY
  Město PRAHA
Pražská informační centra
Kalendář akcí v Praze
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
Kongresy a konference
Veletrhy a výstavy
Turistika a volný čas
  Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Pěší turistika
Agroturistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Sport a relaxace
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

Přírodní památka Kamenec [ Přírodní památka ]

Základní údaje: Přírodní památka Kamenec se rozkládá jihovýchodně od obce Zdounky v podhůří Chřibů, nedaleko silnice Zdounky - Světlá, v nadmořské výšce 360 m. Je to výslunná travnatá stráň na místě bývalého pískovcového lomu, ve spodní části přechází ve vlhkou olšinu na písčité půdě. Okolní louky, které již nejsou součástí rezervace, slouží jako pastviny pro hovězí dobytek. Katastální území Zdounky, okres Kroměříž. Výměra 3,0 ha.

Vyhlášení: Výnos Ministerstva kultury ČSR č. 13 902/54 ze dne 12. 3. 1954. Důvod vyhlášení: zachování výslunné travnaté stráně s přirozeným lesostepním společenstvem s výskytem velké skupiny jalovců obecných (Juniperus communis) různého stáří.

Geologie, půdní poměry: Území je tvořeno odolnými paleogenními horninami - vápnitými jílovci a pískovci. Na okraji území je opuštěný pískovcový lom, který sloužil k těžbě kamene. Lze v něm najít zkamenělé ostny ježovek, úlomky mechovek, zbytky dírkovců, přisedlých červů řádu Sedentaria a zástupce čeledi Corallinacea. Půdy jsou spíše lehčí hlinitopísčité až hlinité.

Botanika: Dřeviny jsou zastoupeny hlavně třešněmi bývalého sadu a borovicí lesní, v keřovém patru je významný výskyt jalovce obecného, hloh jednosemenný, ptačí zob obecný, růže šípková, trnka, ostružiník ježiník. V bylinném patře se vyskytují teplomilné druhy, celá stráň je porostlá jednotvárným, ale botanicky zajímavým porostem sveřepu vztyčeného (Bromus erectus) a bílojetele pětilistého (Dorycnium pentaphyllum). Vtroušeny jsou kozinec dánský (Astragalus danicus), divizna rakouská (Verbascum austriacum), vstavač kukačka (Orchis morio), vousatka prstnatá (Bothriochloa ischaemum), hořeček brvitý (Gentiana ciliata), bojínek Boehmerův (Phleum boehmeri), hvězdnice chlumní (Aster amelloides), krvavec menší (Sanquisorba minor), mochna sedmilistá (Potentilla heptaphylla), tařice kališní (Alyssum calycinum), len luční (Linum catharticum), marulka pamětník (Calamintha acinos), mařinka psí (Asperula cynanchica), hlaváč žlutavý (Scabiosa ochrolueca), prostřelenec (hořec) křížatý (Genciana cruciata), hvozdík kartouzek (Dianthus carthusianorum), hvozdík kropenatý (Dianthus deltoides), vítod větší (Polygala major). Dále zde byla zjištěna okrotice bílá (Cephalanthera damasonium), kruštík širolistý (Epipactis helleborine). V blízkých okolních lesích je hojný lýkovec jedovatý, áron plamatý a lilie zlatohlávek.


Zoologie: Zoologický průzkum nebyl prováděn. V rezervaci a jejím okolí se vyskytuje řada druhů hmyzu, nejzajímavější je výskyt chráněného kriticky ohroženého druhu kudlanky nábožné (Mantis religiosa).


Hospodářské využívání, management: V minulosti zde byla veliká skupina starých jalovců obecných (Juniperus communis), které však byly zničeny požárem na jaře 1962. Území bylo také zatěžováno únikem močůvky z okolních ploch, kterou sem vyvážel státní statek Světlá. Důsledkem bylo rozšíření nitrofilních společenstev v dolní části území. V současné době je porost jalovců obnovován za přispění základní organizace ČSOP Divoky, nachází se zde několik kusů do výšky 1 m, chráněných pletivem proti okusu zvěří. Rezervace je ohrožena sukcesí borovice lesní z přilehlého lesa a ruderalizací okrajových částí, které byly v minulosti silně nitrifikovány. Na lokalitě se žádným způsobem nehospodaří, pro zachování charakteru rezervace je nutné odstraňování mladých borovic a vysekání.
Rezervace je součástí naučné stezky Boří (zastávka č. 10), která začíná v obci Divoky, první informační tabule se nachází na návsi u autobusové točny. Stezku vybudovala rovněž ZO ČSOP Divoky (odbornou a finanční pomoc pokytl referát životního prostředí Okresního úřadu Kroměříž, Ministerstvo životního prostředí a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR), její členové také zajišťují pravidelnou údržbu rezervace.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://nature.hyperlink.cz

Typ záznamu: Přírodní památka
AKTUALIZACE: Markéta Mácová org. 56, 07.02.2003 v 10:41 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VELETRHY
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA