PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY ÚVODNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKY KRAJ ZLINSKY KRAJ OLOMOUCKY KRAJ JIHOMORAVSKY KRAJ PARDUBICKY KRAJ KRALOVEHRADECKY KRAJ LIBERECKY KRAJ VYSOCINA PRAHA STREDOCESKY KRAJ USTECKY KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKY KRAJ KARLOVARSKY KRAJ FOLKLORNÍ SDRUZENÍ ČESKÉ REPUBLIKY CESKY ROZHLAS BESKYDY-VALASSKO SLEZSKA HARTA CZECH TOURISM
Čtvrtek 28.03.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Základní informace o ČR
Česká NEJ
Kraje ČR
Turistické regiony
Turistické oblasti
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Databanka akcí
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
PRAHA SRDCE EVROPY
  Město PRAHA
Pražská informační centra
Kalendář akcí v Praze
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
Kongresy a konference
Veletrhy a výstavy
Turistika a volný čas
  Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Pěší turistika
Agroturistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Sport a relaxace
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

Dřevěný kostelík Panny Marie na Gruni [ Kostel nebo katedrála ]

Staré Hamry
Kostelík Panny Marie
Historie

Minulost kaple na Gruni začíná rokem 1773.Toho roku místní pasekář-rolník Šimon Tomeček,který byl vlastníkem rozsáhlých pozemků(později ve vlastnictví Charbuláků,Bakoty a Kozla),umístil při staré formanské cestě ze Slezska na Slovensko ve výšce 810 m.n.m. na kamenný podstavec figuru Panny Marie rustikálního slohu.Od té doby se tu věřící z Gruně,Řečice i Turzovky scházeli k modlidbám pod širým nebem.Místo bylo až do první poloviny dvacátého století holé,bez stromů,jak známe dnes.
Roku 1847 nechal borovský kaplan Jan Špaček nad marianskou figurou stlouct z desek jednoduchou kapli jako přístřeší pro modlící se věřící.Místo dokonce získalo při zakládání nových pozemkových knih svoji vlastní vložku.Staré Hamry s Gruněm tehdy patřily pod farnost borovskou v Malenovicích.Od té doby se začaly organizovat poutě k tomuto místu.
Špačkův spolužák Filip Habernal,domaslovský farář,ve své závěti z roku 1868 na Gruň tak myslel,že určil,aby výnos ze dvou rolí v Domaslavicích se ukládal a střádal na budoucí výstavbu kostelíka,jako náhradu provizorní kaple.
Tak se roku 1887 shromáždil stavební kapitál,začly se zdít základy a kácet na Gruni stavební dřevo.Stavbu provedl ke všeobecné spokojenosti roku 1890 mistr tesařský Stanislav Pětroš z Frýdku.Kostelík postavil v severském slohu,navazující na tradice místní lidové architektury,dle nákresů stavitele Heinricha.Je 17 metrů dlouhý,10 metrů široký,s věží nad vchodem 20metrů vysokou.
Roku 1891 byly instalovány dva zvony z dílny Hilcera od Vídně a 1.října vysvěceny.Dvoucentový byl zasvěcen Panně Marii-Pomocnici křesťanů a jednocentový sv.apoštolu Filipovi.Oltář a kazatelna jsou práce řezbáře Gavlasa ze Sedlišť,pozlatil je Menšík z Frýdku.Ve štítě oltáře je obraz Panny Marie-Pomocnice křesťanů od frýdeckého malíře Vaška,v prostředním výklenku je figura Dobrého pastýře od Riefesera z tyrolského Grödenu.Nad nimi je sv.Karel Boromejský a sv. Antonín Paduánský jako patroni biskupského komisaře a starohamerského Faráře Antonína Nogola.Figura Panny Marie je umístěna na pravém bočním oltáři.Dvourejstříkové varhany zhotovil Rieger z Krnova za 400 zl.Celkové náklady na stavbu činily 7000 zl.,z toho stavební dřevo 1500 zl.
Kromě zachovalé výzdoby jsou dojemnou zajímavostí domácí kříže zavěšené poblíž oltáře.To když se budovala přehradní nádrž Šance,lidé ze zátopové oblasti,kteří museli své domovy opustit,nosili kříže a křížky ze svých chalup sem na kopec a tu je ponechávali.Snad s prosbou o ochranu v novém domově,snad jako poděkování za krásné chvíle života prožité uprostřed beskydských hor,snad jako příslib,že na svůj rodný kraj nezapomenou a že se ještě příjdou podívat...
Roku 1959 byla do kaple zavedena elektřina.Původní šindelová střecha byla v sedmdesátých letech nahrazena plechovou krytinou,nádherně kovotepecky provedené kliky vchodových dveří po roce 1989 někdo ukradl.Zvon se dochoval jen jeden.

Dne 8.října 2002 byl kostelík vyhlášen kulturní památkou.Příležitostně se tu slouží mše a v neděli předcházející 24.květnu-svátku Panny Marie-Pomocnice křesťanů se konají poutě.
Dobrá akustika dřevěné lodi a dvourejstříkové varhany z kostelíka činí také jedinečné místo pro koncerty a sborový zpěv.
Dne 1.prosince navštívil kapli ministr kultury Pavel Dostál.V roce následujícím byla kaple opravena s 95% dotací od ministerstva kultury nákladem 950 tis. Kč firmou Jurga.

Prohlídka možná po dohodě v domě sv. Josefa v bezprostřední blízkosti kostela, Ing. Kubeček -tel. 558 437 865, 737 374 819

Správce

Římskokatolický farní úřad Ostravice, tel. 558 682 236, 604 661 578

Dostupnost

Z Frýdku-Místku po silnici číslo I/56 přes Frýdlant n.O., za přehradou Šance odbočit vlevo směrem na parkoviště na Gruni. Od parkoviště je kostelík vzdálen 500m po asfaltové silnici.

Trasa bránou do Beskyd ( 50 km autem)

Frýdlant nad Ostravicí (sportovní areál a letiště - vyhlídkové lety) - Kunčice pod Ondřejníkem (prohlídka kostela a galerie Karla Svolinského) - Čeladná (prohlídka kapličky) - Ostravice (památník Petra Bezruče) - vodní nádrž Šance - Staré Hamry (pomník Maryčky Magdónové) - Gruň (prohlídka kostela) - Bílá (prohlídka kostela)
Dřevěný kostelík Panny Marie

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.Stare-Hamry.cz

AKTUALIZACE: Petr Lukeš (Staré Hamry) org. 131, 28.08.2005 v 15:28 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VELETRHY
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA